Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

De keuze om voor de afwerking van je gevel crepi te gebruiken is bij veel mensen snel gemaakt. Wist je echter ook dat crepi verkrijgbaar is in zomaar even meer dan 800 verschillende kleuren? Dit zorgt er voor dat de keuze voor een bepaald kleur op het eerste zicht een behoorlijk stuk minder eenvoudig kan worden gemaakt. Dat lijkt althans zo, want in de praktijk is de keuze voor wit volgens velen nog steeds zeer voor de hand liggend. Ben jij ook van plan om voor de afwerking van jouw gevel gebruik te maken van witte crepi? In dat geval is het de moeite waard om even goed de onderstaande informatie door te nemen.

Waarom is witte crepi zo populair?

Eigenlijk reeds vanaf het bestaan van crepi is wit veruit de populairste kleur. Hoe komt dat nu eigenlijk? In principe zijn hier verschillende redenen voor aan te halen. In eerste instantie moet het bijvoorbeeld gezegd dat heel wat woningen door de jaren heen een witte uitstraling mee hebben gekregen. Die uitstraling heeft er voor gezorgd dat heel veel steden of dorpen er inmiddels bewust voor hebben gekozen om deze kleur te ‘verplichten’. Het zou dan ook helemaal niet mooi zijn mocht 90 procent van de huizen in een straat wit zijn en er dan vervolgens één rood of zwart exemplaar tussen zou staan. Het feit dat witte crepi ook tegenwoordig nog steeds zo populair is heeft hier dan ook zeker en vast iets mee te maken.

Een tweede reden waarom witte crepi nog altijd veruit de populairste optie is heeft te maken met het feit dat de witte kleur als het ware een soort van weerkaatsing van het zonlicht weet te realiseren. Niet alleen tijdens de winter is een goede isolatie van belang, wat bovendien ook te denken van de zomermaanden waarin de temperatuur de laatste jaren steeds hoger durft oplopen? Ben jij ook iemand die tijdens de zomer graag de temperatuur in huis zo beperkt mogelijk wil houden waardoor er slechts een beperkte hoeveelheid aan energie zal worden gebruikt? In dat geval is de keuze voor witte crepi er absoluut één die zeer interessant is.

Zijn er nadelen verbonden aan witte crepi?

Ondanks het feit dat de keuze voor witte crepi voor veel mensen zeer voor de hand liggend is moet het gezegd dat er zeker niet alleen maar voordelen aan verbonden zijn, in tegendeel. Een bijzonder belangrijk nadeel waar je absoluut rekening mee dient te houden heeft bijvoorbeeld betrekking tot het vergrauwen van de kleur onder invloed van de weersomstandigheden. Dit gebeurt uiteraard niet meteen. Je kan op dit vlak rekening houden met een periode van ongeveer 10 jaar vooraleer er een verandering van kleur gaat optreden. Hou er bovendien ook nog rekening mee dat ook allerhande andere vormen van aanslag zoals bijvoorbeeld mos en algen zeer goed zichtbaar zijn op een gevel die in een wit kleurtje is gestopt.

Uitstraling van een witte crepi gevel beïnvloeden

Indien je er voor kiest om voor jouw gevel gebruik te gaan maken van witte crepi dien je er rekening mee te houden dat je de uitstraling van je gevel op verschillende manieren kan beïnvloeden. Wat dit betreft moet er vooral rekening worden gehouden met het verschil tussen een minerale en een synthetische gevelpleister. De eerste uitvoering beschikt over een ruwe en korrelige structuur terwijl de andere synthetisch glad is. Niet alleen de uitstraling tussen deze beide vormen van crepi is verschillend, dat geldt eveneens voor het onderhoud dat moet worden uitgevoerd. Ook dit is een punt om rekening mee te houden bij witte crepi.

Hoe een witte crepi gevel onderhouden?

Een belangrijk punt om in het achterhoofd te houden is dat een siliconenpleister beter in staat is om vuil, mos en algen evenals schimmels af te weren. Bovendien is het zo dat een witte gevel die is gerealiseerd met een synthetische sierpleister minder aangetast zal worden door het weer. Op het ogenblik dat jij over een duidelijke voorkeur beschikt voor de realisatie van een witte crepi gevel is het dan ook veruit de meest interessante keuze om te kiezen voor een siliconenpleister. Hou wel rekening met het specifieke karakter van dit type gevelpleister.

De manier waarop een witte crepi gevel dient te worden gereinigd is ook afhankelijk van de gevelpleister die je voorkeur heeft gekregen. Is er bijvoorbeeld sprake van een minerale krabpleister? In dat geval geef je maar beter de voorkeur aan een behandeling zonder dat er daarvoor een hogedrukreiniger wordt ingezet. Doe je dat niet en maak je wel gebruik van een hogedrukreiniger? In dat geval loop je altijd het risico dat er stukken crepi los zullen komen met alle gevolgen van dien. Bij een synthetische pleister kan er wel voor worden gekozen om deze onder lage druk te reinigen.

Wil jij er absoluut zeker van zijn dat jouw witte crepi gevel gedurende een zo lang mogelijke periode haar meest optimale uitstraling weet te behouden? In dat geval is het altijd een goed idee om deze op regelmatige tijdstippen even te reinigen. Zo wordt meteen ook voorkomen dat vuil de mogelijkheid heeft om zich op de gevel te manifesteren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes