Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Fallback Image

Het zandstralen van de gevel staat algemeen bekend als één van de meest efficiënte vormen van gevelreiniging. Dat zorgt er voor dat veel mensen met recht en rede in de richting van deze reinigingsvorm kijken wanneer ze hun gevel terug schoon willen maken. Dat is allemaal best interessant, maar er dient ook rekening mee te worden gehouden dat er een aantal nadelen zijn verbonden aan het reinigen van je gevel met zandstralen. Wil jij er zeker van zijn dat je zowel voorafgaand, tijdens als na het zandstralen niet voor vervelende verrassingen komt te staan? Dan is het zonder enige twijfel een aanrader om rekening te houden met de interessante tips met betrekking tot je gevel zandstralen die zijn terug te vinden op deze pagina!

Tip 1: Niet elke gevel is geschikt om te zandstralen

In eerste instantie is het zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat je niet zomaar bij eender welke gevel kan gaan zandstralen. Uiteraard beschik je altijd over deze mogelijkheid, maar het is zomaar mogelijk dat zandstralen de structuur en het materiaal waaruit de gevel is opgebouwd kan beschadigen met alle gevolgen van dien. Vooraleer je, je gevel gaat zandstralen is het dan ook altijd belangrijk om na te gaan of het oppervlak daar al dan niet geschikt voor is. Bij twijfel is het altijd de moeite waard om even een expert naar de gevel te komen laten kijken. Op die manier kan je er namelijk pas echt zeker van zijn dat je helemaal niets over het hoofd zal zien. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

Tip 2: Controleer altijd de staat van het voegwerk

Het zandstralen van je gevel doe je niet vooraleer je ook even de staat van het voegwerk hebt gecontroleerd. Zijn de voegen beschadigd? Kies er dan bij voorkeur voor om deze eerst te laten herstellen. Het zandstralen van je gevel zal anders de voegen nog meer beschadigen waardoor de kosten om deze te laten herstellen hoger kunnen uitvallen. Bovendien is het mogelijk dat je op deze manier geconfronteerd wordt met andere problemen aan je gevel die je het liefst van allemaal zal willen voorkomen.

Tip 3: Zandstralen of nevelstralen?

Het is een vaak gehoorde vraag van mensen die hun gevel willen reinigen. Moet je er nu voor kiezen om gebruik te maken van zand- of van nevelstralen? Beide vormen van gevelreiniging kunnen precies doen wat je er van verwacht. Wel is het belangrijk om er bij stil te blijven staan dat nevelstralen een mildere vorm van gevelreiniging zijn. Er wordt gebruik gemaakt van een aanzienlijk lagere straaldruk met als gevolg dat de kans op beschadigingen aan de buitenmuur gering wordt. Het straalmiddel kan bovendien veel specifieker worden afgestemd op de ondergrond, iets wat veel minder eenvoudig is bij zandstralen.

 

Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven is het bovendien belangrijk om er rekening mee te houden dat niet zomaar elke gevel kan worden gezandstraald, in tegendeel. Dat geldt in principe wel voor nevelstralen. Zowel een gevel die is opgetrokken uit bakstenen, hout, kunststof, pleisterwerk, beton en natuursteen kunnen allemaal gereinigd worden met behulp van nevelstralen. Je moet er in principe alleen maar rekening mee houden dat gladde oppervlakken net wat minder eenvoudig schoon te krijgen zijn met deze vorm van gevelreiniging. Hoe dan ook zal je uiteindelijk toch vooral voor jezelf moeten bepalen voor welke van deze verschillende mogelijkheden jij uiteindelijk gaat kiezen.

Tip 4: Zelf zandstralen of uitbesteden?

Wanneer het aankomt op het zandstralen van je gevel beschik je steeds over de mogelijkheid om een keuze te maken tussen twee verschillende mogelijkheden, namelijk:

 

  1. Het zelf zandstralen van je gevel;
  2. Het uitbesteden van het zandstralen van de gevel;

 

Aan beide opties zijn voor- en nadelen verbonden. Het zelf zandstralen van je gevel kost natuurlijk een behoorlijke hoeveelheid aan tijd en bovendien is het ook nog eens zo dat je rekening dient te houden met de kosten die in rekening worden gebracht voor het huren van een zandstraal machine. Anderzijds is het wel vaak mogelijk om op deze manier een financieel voordeel te behalen in vergelijking met de situatie waarin je een beroep doet op een vakman. Let wel, het zandstralen van een gevel is een karwei welke de nodige aandacht en kennis vereist. Heb je deze niet in huis? Dan is het wellicht toch gewoon het interessantst om er voor te kiezen om het zandstralen van je gevel uit te besteden aan een gespecialiseerde partij.

Tip 5: Vergeet na afloop de bescherming van je gevel niet!

Heb je, je gevel laten zandstralen? Dan zal deze ongetwijfeld een belangrijk deel van haar oorspronkelijke schoonheid terug hebben gevonden. Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoelang zal je dit eindresultaat kunnen vasthouden? Om er voor te zorgen dat je gevel haar meest optimale uitstraling gedurende een zo lang mogelijke tijd zal weten te behouden is het steeds een aanrader om deze te voorzien van een impregneerlaag. Deze waterafstotende laag zorgt er niet alleen voor dat aantasting door bijvoorbeeld mos en algen veel minder snel zal optreden, daarnaast kan ook verf of graffiti in geen tijd worden verwijderd. Het aanbrengen van een beschermlaag na het zandstralen van je gevel is dan ook altijd een echte aanrader!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes