Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je met name een blokhut of een tuinhuis wenst aan te kopen zal je al snel merken dat de aankoop van een dergelijke constructie je een behoorlijke som geld kan kosten. Omwille van deze reden is het dan ook steeds van belang om te trachten zeker te zijn van een zo uitstekend mogelijke duurzaamheid. Het hout waaruit de constructie bestaat laten impregneren kan dit realiseren. Op deze manier wordt er namelijk voor gezorgd dat er een optimale bescherming wordt gecreëerd en dat komt de duurzaamheid van het hout absoluut ten goede. Denk je er ook aan om het hout van bijvoorbeeld je blokhut of tuinhuis te laten impregneren? Wij vertellen je er graag meer over in dit artikel en geven je een duidelijk beeld van de gemiddelde kostprijs die er aan verbonden is.

Soorten

In nederland zijn genoeg gevels te vinden die zijn gemaakt van hout. Daarom is het handig te weten wat mogelijk is met hout impregneren. Een houten geval is sowieso al gevoeliger voor brand dan een stenen gevel. Vandaar dat het goed is dat je je hout impregneren wilt. Een goed impregneermiddel is namelijk brandvertragend.

Hout impregneren kan men op verschillende manieren uitvoeren. Hieronder zal ik de 3 meest gangbare methodes bespreken.

Met kwast of roller hout impregneren

Dit is de meest makkelijk en goedkoopste methode om hout te impregneren. Men brengt met een kwast of roller het impregneer middel op het hout aan. Het nadeel hiervan is het middel niet heel diep in het hout doordringt. Dit betekent dat het je direct na het impregneren het hout dient te verven.

Hout dompel impregneren

Hierbij wordt het hout korte tijd in het impregneermiddel gedompeld. De levensduur met deze methode is aanzienlijk groter dan de eerst genoemde methode. Je hebt na deze methode anderhalf jaar de tijd om het hout af te verken met lak, olie, verf of beits.

Hout impregneren onder druk

Dit is de methode die de langste levensduur van het materiaal garandeert. De houten gevel delen worden in een ketel gestopt. De ketel wordt vacuüm gemaakt en ook in het hout bevindt zich dan geen lucht meer. Vervolgens wordt er impregneermiddel in de ketel gedaan, dit gebeurd onder druk. Het impregneermiddel wordt dus in het hout geperst. Hout impregneren op deze manier zorgt ervoor dat elke vezel van het hout wordt behandeld met het impregneer middel.

Aanzienlijk verbeterde duurzaamheid

Het laten impregneren van hout brengt verschillende interessante voordelen met zich mee. Om kosten te besparen worden steeds meer blokhutten en tuinhuizen gemaakt van niet geïmpregneerd hout. Op het eerste zicht lijkt dit interessant omdat de aankoopprijs er door wordt verlaagd, maar in de praktijk pakt dat doorgaans net iets anders uit. Hout dat niet wordt geïmpregneerd is namelijk niet optimaal beschermd waardoor ze al snel schade kan vertonen. Bovendien komt het niet laten impregneren van hout ook de uitstraling niet ten goede en wat te denken van de mogelijke aantasting door algen en mos? Het mag dan ook duidelijk zijn, wanneer je gedurende een lange tijd wenst te kunnen genieten van een schadevrije en optimaal uitziende gevel uit hout is deze laten impregneren ongetwijfeld een goede keuze.

Hoeveel kost hout impregneren?

Wanneer je er voor hebt gekozen om bijvoorbeeld een blokhut of een houten tuinhuis aan te kopen is de kans groot dat het hout reeds op voorhand is geïmpregneerd. Dat is voor jou als koper natuurlijk bijzonder interessant, want op deze manier dien je er zelf geen tijd en ook geen geld meer in te investeren. Anderzijds zorgt dit er voor dat het niet zo eenvoudig is om aan te geven hoeveel het impregneren van hout nu precies kost. Om je hier toch een beetje een goed beeld van te geven hebben we de gemiddelde kostprijs voor je uitgezocht. Voor het aankopen van een liter impregneermiddel dien je rekening te houden met een kostprijs die is gelegen tussen de 10 en 40 euro. Een behoorlijk verschil dus waardoor een vergelijking uitvoeren van het beschikbare impregneermiddel op de markt altijd interessant is. Met een liter impregneermiddel beschik je over de mogelijkheid om zo’n 10 vierkante meter hout te impregneren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes