Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Voor het realiseren van een buitenmuur wordt er in het merendeel van de gevallen gebruik gemaakt van gevelstenen. Tegenwoordig zijn deze stenen verkrijgbaar in tal van verschillende uitvoeringen. Ze verschillen dan ook niet alleen op vlak van afmetingen, maar ook het gewicht kan een groot verschil betekenen. Het aanbod aan bakstenen is tegenwoordig dan ook bijzonder groot. In eigen land zijn er reeds meer dan 3.500 verschillende soorten te ontdekken. Onderling tussen de stenen gelden evenwel aanzienlijke verschillen waardoor een kleine vergelijking uitvoeren altijd aan te raden is.

Baksteen gevel

Bakstenen gevel in verschillende vormen

Ondanks het enorme aanbod aan bakstenen op de markt kunnen we alle mogelijkheden in principe in drie verschillende groepen indelen. De groep waartoe de stenen worden ingedeeld is sterk afhankelijk van het productieproces. We onderscheiden in ieder geval de volgende mogelijkheden:

  • Handvorm gevelstenen

Dit type gevelsteen kenmerkt zich door een oppervlak dat niet alleen ruw is, maar bovendien ook uniek qua vorm. Handvormgevelstenen worden gemaakt door middel van machines die trachten  het authentieke proces na te bootsen. In die tijd werd er immers voor gekozen om de ballen klei in een houten vormbak te werpen. Het klei werd daarna in het zand of zaagmeel gerold. Op deze manier kon worden voorkomen dat de klei zou blijven kleven.

  • Strengpers gevelstenen

Het tweede type gevelsteen waar je gebruik van kan maken is de geperste gevelsteen. Deze is strak afgelijnd en beschikt over rechte randen. Het oppervlak is perfect glad, heeft geen plooien en kan zowel bezand als onbezand zijn. Wanneer we dieper op dit aanbod in gaan zien we dat er voor bepaalde strengpersgevelstenen bewust een oppervlaktetextuur wordt gebruikt. Een dergelijke steen kan tot slot zowel met of zonder gaten worden geproduceerd.

  • Vormbakstenen

Vormbakstenen beschikken over een authentiek en daardoor over een enigszins verouderde uitstraling. De randen bij deze stenen zijn afgerond en brokkelen in beperkte mate af. Op het zichtvlak van de steen kunnen cementsporen ontstaan die zichtbaar aanwezig zijn. Tijdens het proces worden ze nagewalst. Een vormbaksteen kenmerkt zich daarenboven over een regelmatigere vorm en heeft geen nerven. Om de stenen te produceren wordt er gebruik gemaakt van gloednieuwe gevelstenen die aan een extra behandeling onderworpen worden. Vormbakstenen zijn in het bijzonder populair in het geval van oudere woningen.

Hoe dan ook, ben je van plan om een beton gevel te realiseren? Dan mag het duidelijk zijn dat je in eerste instantie vooral zal willen kijken naar de diverse steensoorten die op de markt terug te vinden zijn.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes