Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Hout is sinds jaar en dag één van de populairste gevelmaterialen. Hout beschikt namelijk niet alleen over een natuurlijke uitstraling, daarnaast ondergaat het ook nog eens een vergrijzing die je woning van een geheel eigentijds karakter voorziet. Wanneer je deze vergrijzing niet erg vindt zal je, je in het geval van een houten gevelbekleding in principe maar weinig zorgen moeten maken over het onderhoud. Je moet er wel rekening mee houden dat de gevel tijdig wordt ontmost. Wanneer je na verloop van tijd bovendien vaststelt dat er één of meerdere planken zijn aangetast of schade vertonen, dan dienen deze uiteraard te worden vervangen.

Onderhoud houten gevel

Onderhoud afhankelijk van type hout

Het onderhoud dat moet worden uitgevoerd aan je houten gevelbekleding is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Houtsoorten die beschikken over een hoge duurzaamheid (klasse I en II) dienen bijvoorbeeld geen extra bescherming te krijgen. Je kan er uiteraard wel voor kiezen om ze te behandelen tegen vergrijzing. Vergrijzing treedt namelijk op bij alle houtsoorten, ongeacht de duurzaamheidsklasse. Wanneer je er voor kiest om gebruik te maken van zachtere houtsoorten als gevelbekleding dien je er rekening mee te houden dat deze minder duurzaam zijn. Een goed en meer doorgedreven onderhoud is dan noodzakelijk. Over het algemeen wordt het aangeraden om deze houtsoorten meteen na het plaatsen te behandelen. Deze behandeling gebeurt met een product dat zowel schimmelwerend als insectenwerend werkt.

Tropische houtsoorten

Algemeen wordt het aangeraden om voor houten gevelbekleding gebruik te maken van tropische houtsoorten. Deze houtsoorten zien er niet alleen fantastisch uit, bovendien beschikken ze ook nog eens over een uitstekende kwaliteit die een beperkt onderhoud mogelijk maakt. Dat is echter nog niet alles, want door te kiezen voor tropische houtsoorten kies je verder ook voor van nature steviger hout die over een prima duurzaamheid beschikt. Wil je met andere woorden echt zo weinig mogelijk omkijken hebben naar je gevel? Dan is gebruikmaken van tropische houtsoorten absoluut een aanrader.

Behandelingen voor betere afwerking

In sommige gevallen kan het tot slot noodzakelijk zijn om de houten gevelbekleding extra te behandelen. Deze behandelingen kunnen evenwel bepaalde gevolgen hebben. Zo kunnen ze soms de kleur van het hout aanpassen. Wees er zeker van dat je dit controleert in de winkel waar je het product aankoopt zodat je niet met onaangename verrassingen te maken krijgt. Het aanbrengen van dit product op de houten gevelbekleding verloopt in ieder geval altijd zeer eenvoudig. Toch zal het voorafgegaan moeten worden aan een kleine schuurbeurt. Ook het eerst ontmossen van het oppervlak kan noodzakelijk zijn. Maak voor het onderhoud van houten gevelbekleding tot slot nooit gebruik van een hogedrukreiniger. Deze kan de structuur van de gevel beschadigen waardoor je met hoge kosten kan worden geconfronteerd.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes