Informatie en advies over de gevel
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?
Scheuren in metselwerk

Scheuren in metselwerkScheuren in metselwerk zijn een doorn in het oog van veel huisbezitters. En dit is natuurlijk terecht want het ziet er niet zo een scheur in een buitenwand. Het is alleen meer dan een cosmetisch probleem. Scheuren in metselwerk hebben meestal een duidelijke oorzaak die ook aangepakt moet worden. Er zijn verscheidene redenen die scheuren veroorzaken:

 • een probleem aan de fundering
 • op de hoeken zijn spouw ankers aanwezig
 • algemene roestvorming
 • verharding of droging krimp
 • thermische oorzaak
 • lange aan een gesloten wanden

En zo zijn er nog meer redenen aan te wijzen die het metselwerk doen scheuren. Dit is direct ook weer het voordeel van de schade aan je buitengevel, ze verraden het werkelijke probleem dat ook opgelost dient te worden. De vorm van de scheur verraadt vaak waar je het probleem moet zoeken, daar gaan we nu niet verder op in omdat dat een heel technisch verhaal wordt. Bovendien is het moeilijk om een voor leek de scheurvorming te herkennen.

Scheuren in metselwerk door fundering

Een vaak voorkomende schuldige aan scheuren in het metselwerk. De fundering is niet meer stabiel (denk aan verzakken) en zo trekt die schade in een wand van je woning. Dit is vaak een structureel probleem en men dient eerst het probleem in de fundering aan te pakken voordat de scheur gedicht kan worden, anders is het risico groot dat de scheur weer snel optreedt. Bovendien wil je natuurlijk ook dat de fundering goed en stabiel ligt en blijft. Een goed gevel bedrijf helpt je ook met de reparatie van de fundering.

Krimpscheuren herstellen

Dit komt vaak voor in nieuwbouw, het wordt ook wel verhardingskrimp genoemd. Het materiaal waarmee gebouwd is is nog niet helemaal droog en gehard. Het bouwvocht moet nog verdwijnen uit je wanden. Als het gaat dan gaat drogen en uitharden krijg je vaak  scheurtjes. Dit gebeurd eigenlijk altijd in de eerste paar jaar na de bouw. Dit is gemakkelijk op te lossen door een esthetische ingreep. Dit geldt ook voor scheuren in het metselwerk van nieuwbouw.

8 reacties op “Scheuren in metselwerk”

 1. Wij maken deel uit van een VVE. We hebben te maken met scheuren in de buitenmuren door verzakking van de fundering. Het is niet mogelijk om dit probleem op te lossen door de fundering te restaureren. Toch willen wij, door bijvoorbeeld het plaatsen van muurankers, de scheuren zo goed mogelijk repareren. Wij zijn benieuwd of dat uw bedrijf hierin iets kan betekenen. Daarom vragen wij om een vrijblijvende offerte om dit probleem op te lossen.

  1. Dank u voor uw vraag, wij zijn aangesloten bij een netwerk van gevel renoveerders. Op onze site kunt u bij meerdere bedrijven offertes aanvragen door 1 formulier in te vullen. Wel zo makkelijk, u kunt direct gemakkelijk vergelijken.

 2. Renoveren jullie ook raamdorpels? Dit vraag ik omdat we een vrij grote vochtplek op de buitenmuur onder het raamkozijn met dorpel hebben. Ik vermoed dat dit te maken heeft met de raamdorpel aangezien er geen vochtplek aanwezig is op de muur waar geen raamdorpel boven hangt. Ik heb het vermoeden dat er door de vochtplek ook veel koude lucht/tocht het huis binnendringt. alvast bedankt! gr,

 3. Wij zouden graag ons huis willen verven, we zien nu echter dat de cementvoegen (bj 1960) op sommige plekken slechter beginnen te worden ook zijn de bakstenen op sommige plekken gebarsten. Dit zijn geen constructie barsten.

  Deze voegen kunnen natuurlijk plaatselijk vervangen worden en daarna overschilderd worden.

  Mijn vraag is echter of het ook mogelijk en wellicht verstandiger is om de hele gevel te stucen in een kleur, is het juist dat dan de voegen niet vervangen hoeven te worden ?

  1. U zou er inderdaad voor kunnen kiezen de gehele gevel over te stucen. Dit is wel een stuk duurder dan het vervangen van enkele voegen.

 4. In onze gevel zitten een aantal gaten veroorzaakt door het verankeren van steigers tijdens werkzaamheden.
  Het betreft gaten in de grijze cementvoegen en in de oranje bakstenen.
  Kunt u die gaten ‘onzichtbaar’ opvullen?
  En wat is de prijs hiervan?

  1. Het opvullen van de gaten is zeker mogelijk. Ook het camoufleren zodat de vulling opgaat in de gevel is geen probleem. De prijs is afhankelijk van het aantal gaten en de diepte ervan.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

voegwerk

6x Valse vooroordelen gevelwerk

december 24, 2018

Het renoveren van je gevel is geen kleine klus. Soms moeten er

7x Tips gevelwerk

december 24, 2018

Af en toe zal je gevel aan een onderhoudsbeurt toe zijn. Dit

6x Valkuilen + veel gemaakte fouten gevelwerk

december 24, 2018

De gevel van een woning heeft als hele belangrijke taak de binnenruimtes